InstitucionalCiutadansProfessionals
Plana d'inici SSIBE Mapa Web de navegació contacte Accés Restringit
noticies
Dia Mundial de la Sida: 20 anys al Baix EmpordÓ
Publicat  05/01/2012
redu´r mida del text ampliar mida del text  


Dijous 1 de desembre, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la SIDA, la Dra. Àngels Masabeu va fer un balanç de l'evolució de la malaltia, a nivell general i també de la nostra comarca.

En el marc d'una xerrada que es va celebrar el passat Dijous 1 de desembre amb l'assistència de nombrós públic, la Dra. Masabeu va fer un recorregut molt pedagògic per la malaltia des dels seus inicis fins a l'actualitat.

Entre d'altres coses, va comentar que el VIH provoca la destrucció de les nostres cèl.lules de defensa i afavoreix l'aparició d'infeccions i tumors inusuals que no afecten les persones no infectades. Va fer especial èmfasi en que els símptomes poden trigar anys en aparèixer, i que tot el temps durant el qual som portadors, podem infectar els altres sense saber-ho.

La Dra. Masabeu també va comentar que segons xifres donades per l'organització UNAIDS, al món existeixen 33.3 milions de persones que tenen el ViH, de les quals 22.5 milions viuen a l'Àfrica subsahariana.

Al 2004, varen morir de la malaltia 2.1 milions de persones, i al 2009 en van ser 1.8 milions.

A Catalunya, s'ha passat de la detecció de gairebé 1600 nous casos al 1994, als 9 de 2010. En aquests moments, hi ha 184 malalts. L'èxit de la davallada de casos i del bon pronòstic de l'evolució de la malaltia rau en diversos factors:
- coneixement de la història natural de la malaltia, per tant es poden prevenir i tractar les malalties associades
- la prevenció (l'ús de mètodes de barrera en les relacions sexuals) i el diagnòstic precoç per tal d'evitar la transmissió del virus a les persones no infectades
- la utilització de fàrmacs antiretrovirals potents i menys tòxics, per tant, una millora de l'estat immunològic dels pacients.

Al Baix Empordà
El 1989 es va diagnosticar el primer cas d'infecció per ViH a l'Hospital de Palamós. Entre 1989 i 2011, a l'Hospital de Palamós s'han atès 465 persones infectades pel ViH, de les quals 360 són homes i 105 dones. En aquest període de temps, han mort 94 persones. De tots els casos, la meitat han estat contagiats per relacions sexuals amb persones amb el virus (sense protecció de barrera), i l'altra meitat per l'ús compartit d'agulles en les drogaddiccions per via parenteral.

En els dos darrers anys, han nascut 36 nens de parelles amb ViH, dels quals, gràcies a la nostra intervenció, 34 han nascut totalment sans.

La Unitat de ViH de l'Hospital de Palamós està formada per la DUI Susanna Plaja i per la Dra. Àngels Masabeu. Des de la Unitat, s'ofereix consell i la realització del test de detecció del ViH en persones en risc, i també es dona suport després del test. Igualment, assessora en la prevenció de la infecció en persones en risc, com ara a parelles que un dels membres pateix la infecció. A més, es fan els tractaments i controls d'exposicions accidentals, la prevenció de malalties associades, suport psicològic, participació en estudis de recerca, administració i seguiment del compliment del tractament antiretroviral, i s'actúa coordinadament amb les unitats de Treball Social i també de Ginecologia i Obstetrícia, per a l'atenció i seguiment de la dona embarassada que té el ViH.

Externament, es compta amb la col.laboració inestimable de l'Associació catalana antisida (ACAS) i amb la Fundació Acollida i Esperança de La Bisbal.

Perspectives de futur
Segons Masabeu, es tracta d'una malaltia de transmissió sexual, de la qual és molt important el seu diagnòstic com més aviat millor. Actualment, no hi ha cap medicament que curi completament la infecció, però sí que la podem controlar i evitar que evolucioni. En un temps raonable, no es disposarà de cap vacuna, per tant, la millor vacuna és la prevenció: la utilització del preservatiu en les relacions sexuals és fonamental.

Galeria d'imatges
 
2018 - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà - C/Hospital n17-19 Edif. Fleming - 17230 Palamós | Valid XHTML 1.0 | PolÝtica de cookies