InstitucionalCiutadansProfessionals
Plana d'inici SSIBE Mapa Web de navegació contacte Accés Restringit
noticies
S"amplia fins el 28 de febrer el termini dels ve´ns de l'ABS de Palamˇs per participar en el Programa de Detecciˇ Precoš de CÓncer de C˛lon i Recte
Publicat  05/02/2015
redu´r mida del text ampliar mida del text  


Els veïns de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Palamós que tenen entre 50 i 69 anys, encara són a temps de participar en el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, donat que el Departament de Salut ha ampliat un mes més la campanya. Així, els veïns dels municipis de Palamós, Vall·llobrega, Calonge i Sant Antoni de Calonge d’entre 50 I 69 anys ara tenen temps fins el proper 28 de febrer per fer-se la prova, que es tracta tan sols d’una anàlisi de sang en femta. Aquesta iniciativa forma part del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, que es va començar a implantar a la Regió Sanitària de Girona al 2012 al Baix Empordà, i ara també al Ripollès i a la Garrotxa.

La implantació del programa a l’ABS va arribar a Palamós el setembre passat i estava previst que fins el gener es convidessin els 6.759 veïns d’aquesta edat. Amb tot, s’ha decidit allargar la campanya un mes més donat que durant les vacances de Nadal van ser molt poques les persones que s’hi van adherir. És per aquest motiu que les persones que hagin rebut la carta convidant-les a participar en aquest programa tenen temps fins el dia 28 de febrer per anar a buscar el test de sang oculta en femta a les farmàcies d'aquesta ABS identificades amb l’adhesiu de la campanya.

Els que desitgin de participar-hi, s’han de dirigir a la farmàcia amb la carta que hagin rebut, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal. A la farmàcia li donaran un kit per dipositar la mostra de femta, i les instruccions de com conservar-la fins que els la porti de nou. Aleshores s’enviaran les mostres per analitzar i els comunicaran els resultats personalment. Si són negatius, que seran la majoria dels casos, es convidarà de nou el ciutadà o la ciutadana a participar en el programa d’aquí a dos anys. En cas que l’anàlisi sigui positiva, els participants seran informats degudament i es procedirà al protocol establert en aquestes situacions, que inclou la realització d’una colonoscòpia.

Cal tenir present que aquest programa està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors. A Catalunya cada any es diagnostiquen uns 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte, la majoria dels quals es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic. Atès que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.

Font: CatSalut

 
2018 - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà - C/Hospital n17-19 Edif. Fleming - 17230 Palamós | Valid XHTML 1.0 | PolÝtica de cookies