InstitucionalCiutadansProfessionals
Plana d'inici SSIBE Mapa Web de navegació contacte Accés Restringit
noticies
SSIBE, amb el Dia Mundial del pacient ostomitzat
Publicat  06/10/2017
redu´r mida del text ampliar mida del text  


06.10.2017
El dia mundial del pacient ostomitzat se celebra anualment cada primer dissabte d’octubre. Aquest any, cau el 7 d’octubre i des de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà ens sumem a la campanya que inicia el Proyecto Gesto “Pon una bolsa en tu vida” amb la qual pretén normalitzar la situació d’un pacient que viu amb una ostomia. 

A l’Hospital de Palamós, Patrícia Ferrer és la infermera estomaterapeuta i a l’atenció primària de SSIBE comptem amb infermeres referents que han rebut formació específica. A l'ABS de Palamós és Anna Bohigas. A l'ABS de Palafrugell: Tània Romero. A l'ABS de La Bisbal: Cristina Cama i a l'ABS de Torroella de Montgri: Gisela Pairet. Totes 5 treballen en equip per donar una atenció de qualitat i proximitat a les persones amb ostomies.

No totes les ABS de Catalunya tenen aquesta figura i suposa un valor afegit en l'atenció d'aquests pacients pel qual vam apostar. 

Què és l'ostomia?
És una solució quirúrgica on es practica un orifici (o estoma) per tal de donar sortida artificial a un òrgan en un punt diferent del natural. N’existeixen de diferents classes, però les més comunes són:
- Colostomia: obertura artificial a l’abdomen per fer sortir l’intenstí gros i que permet l’eliminació de gasos i excrements
- Ileostomia: també practicat a l’abdomen per tal de fer sortir l’intenstí prim
- Urostomia: dona sortida a l’orina produïda pels ronyons a través d’un trajecte diferent al recorregut normal de la bufeta i l’uretra.

Segons la Confederación de Asociaciones de Enfermos de Crohn y Colitis Ulcerosa de España, (ACCU España), a Espanya hi ha aproximadament 15.000 persones a qui se'ls ha practicat una ostomia.

Com a territori participem en el programa de detecció precoç del càncer de colon i també els nostres centres faciliten l'accés als lavabos a aquelles persones que tenen la targeta “No puc esperar”, per a persones amb malalties no infeccioses que tenen urgència en l'ús dels WC.

 


Galeria d'imatges
 
2018 - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà - C/Hospital n17-19 Edif. Fleming - 17230 Palamós | Valid XHTML 1.0 | PolÝtica de cookies