InstitucionalCiutadansProfessionals
Plana d'inici SSIBE Mapa Web de navegació contacte Accés Restringit
ciutadans
  INSTITUCIONAL
  CIUTADANS
Activitats de promoció de la salut  
Consells de Salut  
Demanar hora  
Telèfons d'interès  
Informació ingrés hospital  
Unitat d'atenció al ciutadà  
Suggeriments, agraïments i queixes  
Drets i Deures  
Protecció de dades  
Programa Voluntariat Social  
PREVENCIÓ I PROMOCIÓ DE LA SALUT  
PROGRAMA SALUT I ESCOLA  
T'informem de ...  
Sexualitat  
Drogues  
Exercici físic  
Alimentació  
Salut emocional  
Nova APP ''Salut Jove 24h'' a Palafrugell  
Enllaços  
Preguntes més freqüents  
Enllaços d'interès  
  PROFESSIONALS
  NOTÍCIES

Des d'aquí pots accedir a la teva ABS, hospital o residència assistida
 
Des d'aquest accés ràpid pots accedir als consultoris.
 
especialitats
Aquí trobaràs informació sobre les diferents especialitats mèdiques i quirúrgiques.

Sexualitat

Què entenem per sexualitat?

«Tot i que la sexualitat no ens ve donada per un cos, som éssers sexuats i com a tals ens hem de manifestar»

La sexualitat és la forma de comunicació més utilitzada per intercanviar afecte i plaer. Viure una sexualitat sana implica un coneixement i un aprenentatge que s'allargarà durant tota la vida, no només del que concerneix la nostra part física (anatomia, fisiologia, embaràs, mètodes anticonceptius, malalties de transmissió sexual, avortament...), sinó també d'aquella part afectiva bàsica i fonamental que ens realitza com a éssers humans i que es genera per les nostres emocions, sentiments i relacions (autoestima, autoconeixement, identitat sexual, abusos, maltractaments, trastorns emocionals i relacionals...).

L'equilibri que busquem en aquesta vessant tant important de la nostra vida no es pot donar si no es tenen en compte tots dos aspectes, aspectes que es poden educar o modificar i que repercutiran directament sobre el nostre estil de vida i el d'aquells amb els quals volem compartir, manifestar, expressar, el millor de la nostra sexualitat.

Malalties de transmissió sexual

Les malalties de transmissió sexual (MTS) són un grup de malalties infeccioses de diversa gravetat, algunes benignes i d'altres més greus, que es transmeten o es contagien a través de les relacions sexuals tot i que poden tenir altres vies de contagi. La vagina, el penis, l'anus i la boca són els llocs més freqüents on podem trobar els gèrmens que les produeixen. Les més habituals són: Sida/VIH, sífils, clamídia, gonorrea, herpes genital, berrugues genitals (condilomes), tricomones, VPH (virus papil.loma humà)

Mètodes anticonceptius

Els mètodes anticonceptius són aquells que ens permeten gaudir de la sexualitat compartida sense por a un embaràs no previst. Cada persona podrà trobar el que li vagi millor, segons l'edat, la situació personal, el tipus i la freqüència de les relacions, les pròpies creences, etc., perquè no hi ha un mètode ideal per a tothom. Abans d'escollir un anticonceptiu és important poder parlar de les seves característiques amb algun professional. Cal conèixer i seguir correctament les normes d'utilització de cada mètode, ja que l'ús correcte és la millor garantia per evitar riscos en les relacions sexuals (embarassos no planificats i contagi de malalties de transmissió sexual). Tipus: hormonals, de barrera, mecànics, naturals, químics, quirúrgics.

Mètodes d'urgència: píndola de l'endemà

És un tractament hormonal que s'utilitza per prevenir l'embaràs, en els casos excepcionals d'haver tingut una relació coital no protegida voluntària o no, o quan hi ha hagut alguna incidència en l'ús del mètode anticonceptiu habitual (per exemple, trencament del preservatiu, oblit de pastilles...).

Cal prendre els comprimits (un únic comprimit o dos comprimits junts en la mateixa dosi) dins de les 72 hores posteriors a la relació de risc. El període de màxima seguretat són les 48 hores.

Recordeu que l'anticoncepció d'emergència pot prevenir l'embaràs però no protegeix d'infeccions de transmissió sexual.

Aquest tractament és un mètode d'ús ocasional i en cap cas substitueix els mètodes habituals d'anticoncepció.

Identitat sexual

La sexualitat és un aprenentatge al llarg de la vida on hi intervenen, a part de les característiques personals, altres aspectes com la família, els amics, les experiències viscudes, els mitjans de comunicació, etc. En aquest aprenentatge hi està en joc la construcció de la identitat sexual. Aquesta es pot definir, entre altres coses, com:

La manera com un/a se sent dins el seu cos sexuat.

El grau d'adequació amb el rol masculí / femení.

El sentiment d'atracció cap a les persones del mateix sexe (homosexual) o de diferent sexe (heterosexual).

No és estrany que en algun moment de la vida es puguin presentar confusions i dubtes en relació a aquests aspectes podent-se tractar només de períodes d'indecisió i incertesa.

Com en d'altres aspectes del creixement cal prendre un temps per sentir-se tranquil/·la amb els sentiments que es viuen i, si això es fa difícil, cal parlar-ne amb algú que ens pugui entendre i ajudar.
____________________________________________________________________

 

PREGUNTES FREQÜENTS

És normal sentir vergonya després de masturbar-te?
Quan fem les coses per primera vegada, les persones podem sentir una barreja de sentiments, entre ells vergonya. És normal experimentar aquest sentiment en relació a la pròpia sexualitat les primeres vegades i també en el moment en què decidim compartir-la amb una altra persona.

Fa temps vaig tenir pràctiques sexuals de risc (sense preservatiu). Pot ser que tingui alguna malaltia? Com saber-ho?
Sí, pot ser que t'hagin contagiat alguna MTS. Com ho pots saber? Algunes MTS donen símptomes i d'altres passen inadvertides. És important que davant qualsevol dubte consultis a l'especialista per tal que et facin les proves pertinents.

Si et poses el preservatiu i es trenca, què hem de fer?
Si passa això cal que aneu a un centre mèdic abans de 72 hores a demanar la post coital o píndola de l'endemà. Amb això es pot evitar l'embaràs tot i que cal tenir clar que no protegeix del contagi de malalties de transmissió sexual.

Si la meva parella es portadora del virus del papil·loma humà em pot contagiar?
Sí. L'HPV és un virus que es transmet per via sexual, per tant si ens volem protegir d'aquest contagi hem d'utilitzar el preservatiu en cada relació sexual.

Com funciona el procediment de la prova ràpida del VIH?
Es tracta d'una petita punxada en un dit i amb una goteta de sang i 15 minuts saber si ets portador/a del virus de la SIDA o no. Per la resta de Malalties de Transmissió Sexual cal fer una analítica de sang.

Fa dies que sento molèsties genitals (picor, més fluix vaginal,...). Puc tenir alguna infecció?
L'aparell genital com els altres aparells del nostre cos, pot patir infeccions i alteracions. Davant de qualsevol símptoma cal anar el més de pressa possible a un centre sanitari. Per a més informació consultar l'apartat de malalties de transmissió sexual o truca'ns.

Fa sis mesos que surto amb un noi i encara no hem tingut relacions sexuals amb penetració. És normal?
Cada parella i cada persona ha de trobar el moment adequat per iniciar les relacions sexuals amb penetració. No hi ha un temps igual per a tothom però si que cal que ens plantegem: amb qui? com? i a on? abans de donar el pas.

Fa temps que prenc pastilles anticonceptives i aquest mes m'ha sortit un fluix de color marron, semblant a la regla, però encara no em toca. Què és?
Aquest trastorn quan fa temps que prens aquest tipus de pastilles pot ser que passi. Si es repeteix els propers mesos seria convenient que ho consultessis a la llevadora o ginecòloga i el més probable és que et canviï la dosis hormonal.

Pots avortar als 15 anys si estàs de 2 o 3 mesos?
Actualment a Espanya l'avortament està regulat per la llei orgànica 2/2010, del 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs.
Fins a 14 setmanes de gestació no es necessari cap requisit i de la setmana 14 a la 22 cal un informe mèdic que ho justifiqui (risc per la salut de l'embarassada o greus anomalies en el fetus).
En el cas de les menors de 18 anys sempre s'ha d'informar al pare, mare o tutor/a legal.

Quan tinc relacions sexuals amb la meva parella i arribo al clímax és com si m'orinés. És normal això?

Algunes noies quan arriben a l'orgasme poden expulsar gran quantitat de fluix vaginal que pot donar la sensació que tu comentes. És un fet que no t'ha de preocupar tot i que hi ha noies que no els hi passa.

Què sents quan et prens la pastilla? Quins efectes pot donar?
Per tenir més informació sobre les pastilles anticonceptives i la del dia després consulta'n a la consulta en línia.

Si m'oblido de prendre'm un dia la pastilla anticonceptiva puc quedar-me embarassada?
Les pastilles anticonceptives cal prendre-les cada dia durant 21 dies. En cas d'oblit d'una pastilla hi ha 12 hores de marge per prendre la pastilla oblidada; si se superen les 12 hores deixes d'estar protegida i cal que utilitzis el preservatiu en cada relació sexual, i al mateix temps continuar prenent la resta de pastilles fins acabar la capsa.

Sovint quan tinc relacions sexuals amb la meva parella se'ns trenca el preservatiu. Perquè ens passa això ?
Probablement aquesta situació es dóna perquè en feu un mal ús. Cal posar el preservatiu en el moment de la penetració encara que no s'ejaculi i evitar errors com que entri aire en el caputxó, vigilar amb les ungles, anells, etc., i no utilitzar vaselina.

Tinc parella des de fa un temps, sóc verge i de moment no vull perdre la virginitat. Què puc fer per obtenir plaer sense practicar el coit?
La sexualitat humana té infinites possibilitats. La penetració només és una pràctica sexual més. Pots gaudir de la teva sexualitat a través de petons, carícies, jocs i masturbació (petting) que et permetran obtenir plaer sense córrer cap risc.

_____________________________________________________________

Si no has trobat resposta a la teva pregunta i tens fins a 18 anys, utilitza aquest formulari per fer qualsevol pregunta relacionada amb dubtes sobre canvis del cos, anticonceptius, sexualitat, relacions de parella, SIDA.....

Intentarem donar-te una resposta en un màxim de 48 hores, i detectar problemes de salut a fi d'intervenir el més aviat possible, sempre de manera estrictament confidencial i amb un tractament del cas amb la major intimitat possible.

A banda de la consulta en línia, podeu fer també consultes presencials a la vostra infermera referent, que trobareu en l'apartat - Qui som?

Per poder-te contestar i també amb fins estadístics, ens és imprescindible que omplis tots els camps. Si et plau, assegura't que has escrit la teva adreça de correu correctament, perquè és la via per la qual et contestarem.

 

 
2018 - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà - C/Hospital n17-19 Edif. Fleming - 17230 Palamós | Valid XHTML 1.0 | Política de cookies