InstitucionalCiutadansProfessionals
Plana d'inici SSIBE Mapa Web de navegació contacte Accés Restringit
ciutadans
  INSTITUCIONAL
  CIUTADANS
Activitats de promoció de la salut  
Consells de Salut  
Demanar hora  
Telèfons d'interès  
Informació ingrés hospital  
Unitat d'atenció al ciutadà  
Suggeriments, agraïments i queixes  
Drets i Deures  
Protecció de dades  
Programa Voluntariat Social  
PREVENCIÓ I PROMOCIÓ DE LA SALUT  
PROGRAMA SALUT I ESCOLA  
T'informem de ...  
Sexualitat  
Drogues  
Exercici físic  
Alimentació  
Salut emocional  
Nova APP ''Salut Jove 24h'' a Palafrugell  
Enllaços  
Preguntes més freqüents  
Enllaços d'interès  
  PROFESSIONALS
  NOTÍCIES

Des d'aquí pots accedir a la teva ABS, hospital o residència assistida
 
Des d'aquest accés ràpid pots accedir als consultoris.
 
especialitats
Aquí trobaràs informació sobre les diferents especialitats mèdiques i quirúrgiques.

Drogues

Segur que de drogues te n'han parlat moltes vegades i des de diferents posicions i punts de vista. Te'n poden haver parlat amb missatges alarmistes basats en la por o bé amb missatges permissius que et diuen que el consum de drogues no té cap efecte negatiu sobre l'organisme. Tant d'una postura com de l'altra en podríem parlar molta estona, però el que realment importa és que disposis de suficients elements per formar el teu criteri i puguis prendre les decisions que consideris adequades i que en cap cas et puguin perjudicar.

Tot té un límit i el consum de certes substàncies de forma abusiva (tabac, alcohol, cànnabis, cocaïna, drogues de disseny,...) et pot provocar problemes importants de salut tant físics com mentals. El consum que comença com una diversió, com un element integrador en un grup, com a símbol de ser millor, pot acabar amb un problema d'addicció, que es caracteritza per la inseguretat i la manca de personalitat.

Conceptes a tenir en compte

TOLERÀNCIA
Procés en què una persona consumidora habitual i/o que abusa de drogues es va acostumant a consumir-ne, fins a arribar a un punt en què necessita augmentar la dosi per aconseguir els mateixos efectes.

DEPENDÈNCIA
Situació en què una persona, després d'haver-se habituat a un consum no adequat de drogues, arriba a no controlar-ne el consum (com a conseqüència d'això experimenta nerviosisme, ansietat, depressió...) i quan deixa de consumir-les apareix el fenomen anomenat síndrome d'abstinència (mono). La dependència d'una droga pot ser psíquica (busques compulsivament els efectes ja experimentats anteriorment), física (adaptació de l'organisme) o funcional (pel context, la companyia, etc.). El cos i el cervell depenen de la substància i necessita consumir-ne més i més.


PREGUNTES FREQÜENTS

Fa temps que consumeixo "porros" i tot i que de moment no m'ha portat problemes, em pot passar alguna cosa?
El consum habitual de "porros" pot comportar dificultats de concentració, pèrdua de memòria i canvis en l'estat d'ànim. A mig termini pot crear tolerància i dependència física i psicològica.

Què et pot passar per fumar porros?
Els porros contenen una substància, el THC, que afecta algunes funcions del cervell, com ara l'atenció, la concentració, la memòria i els reflexos. També afecta aspectes fisiològics com els ritmes cardíac i respiratori. D'altra banda afecta les emocions, ens tornem més làbils (canvis sobtats d'humor), i les relacions socials, ens podem tornar més susceptibles, a vegades més agressius, o més tancats en nosaltres mateixos. Depenent de la persona, de la dosi i de la forma d'ingerir-la pot arribar a provocar alteracions mentals importants.

Què li pot passar a una dona que està embarassada i pren drogues? Què li pot passar a la criatura?
Les drogues som substàncies nocives pel cos humà i si una dona embarassada en pren pot tenir un embaràs de més risc i posar en risc la vida del nadó.

Quins símptomes té la sobredosi? Quan dura? Té seqüeles?
Una sobredosi es pateix quan es pren una quantitat excessiva d'una substància tòxica. Els símptomes, la durada i les seqüeles depenen de cada substància, de la persona i també de la quantitat ingerida. En alguns casos, fins i tot pot provocar la mort si no es fa una intervenció d'urgència.

Les drogues ens afecten la salut emocional? Com puc fer una dieta sana?
Les drogues són substàncies tòxiques que provoquen addicció amb més o menys intensitat. Algunes provoquen alteracions de la percepció i dels reflexos, d'altres provoquen depressió del sistema nerviós, unes altres provoquen estimulació del sistema nerviós. En general provoquen alteracions de l'estat d'ànim, alteracions del son, l'alimentació i les relacions socials. En funció de la persona, la substància i la dosi pot provocar un brot psicòtic. Com pot s veure ens afecta la salut emocional i la salut mental. Responent a la segona pregunta, la millor manera de fer una dieta sana és buscar un professional (dietista) que t'orienti.

 
2018 - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà - C/Hospital n17-19 Edif. Fleming - 17230 Palamós | Valid XHTML 1.0 | Política de cookies