InstitucionalCiutadansProfessionals
Plana d'inici SSIBE Mapa Web de navegació contacte Accés Restringit
ciutadans
  INSTITUCIONAL
  CIUTADANS
Activitats de promoció de la salut  
Consells de Salut  
Demanar hora  
Telèfons d'interès  
Informació ingrés hospital  
Unitat d'atenció al ciutadà  
Suggeriments, agraïments i queixes  
Drets i Deures  
Protecció de dades  
Programa Voluntariat Social  
PREVENCIÓ I PROMOCIÓ DE LA SALUT  
PROGRAMA SALUT I ESCOLA  
T'informem de ...  
Sexualitat  
Drogues  
Exercici físic  
Alimentació  
Salut emocional  
Nova APP ''Salut Jove 24h'' a Palafrugell  
Enllaços  
Preguntes més freqüents  
Enllaços d'interès  
  PROFESSIONALS
  NOTÍCIES

Des d'aquí pots accedir a la teva ABS, hospital o residència assistida
 
Des d'aquest accés ràpid pots accedir als consultoris.
 
especialitats
Aquí trobaràs informació sobre les diferents especialitats mèdiques i quirúrgiques.

Alimentació

Quan parlem de salut considerem diferents factors (genètics i ambientals) la variable exterior més important dels quals és l'alimentació. Quan t'alimentes, ingereixes nutrients que compleixen funcions essencials en el teu organisme, moltes de les quals tenen repercussió directa per a la teva salut. Una alimentació adequada ha de satisfer diàriament totes les necessitats nutricionals, incorporar valors culturals, gastronòmics i de satisfacció personal.

L'alimentació és molt important per al creixement i el bon desenvolupament tant del cos com de la ment, ja que els hàbits alimentaris que s'aprenen a la infància i al llarg de l'adolescència són un factor determinant a l'hora de configurar els hàbits que perduraran i les conductes que es tindran a l'edat adulta.

La importància de la imatge corporal i els prototips imposats per la societat poden portar-te a dietes restrictives i desequilibrades des del punt de vista de la nutrició. Cal tenir en compte que en la societat actual els desequilibris alimentaris són la causa principal del desenvolupament precoç de la major part de les malalties cròniques o degeneratives i de l'aparició de coneguts trastorns alimentaris. L'objectiu bàsic hauria de ser incorporar hàbits de vida saludables i millorar el perfil alimentari per tal de provocar una davallada global dels factors de risc.

En definitiva l'alimentació és una de les bases de la vostra vida i vosaltres sou els responsables de regular-la ja que la importància que té sobre l'organisme és inimaginable i el que heu d'aprendre és a estar ben informats i a corregir o solucionar possibles errades.


PREGUNTES FREQÜENTS

Com puc perdre pes sense fer exercici perquè no m'agrada?
Els hàbits alimentaris són els que tenen més importància a l'hora de guanyar o perdre pes.

Què tinc què fer quan tinc ganes de menjar i estic fent dieta?
Tenir ganes de menjar no és el mateix que tenir gana. Si estàs fent una dieta controlada per un especialista no hauries de tenir gana. Si el que passa és que tens ganes de "picar" entre àpats, pot ser que tinguis ansietat i això ja no té relació amb la dieta, sinó que té relació amb els motius pels que estàs ansiós/a. En aquest cas has de buscar alguna activitat que substitueixi l'acte de "picar" i que pugui disminuir la teva ansietat.

Les drogues ens afecten la salut emocional? Com puc fer una dieta sana?
Les drogues són substàncies tòxiques que provoquen addicció amb més o menys intensitat. Algunes provoquen alteracions de la percepció i dels reflexos, d'altres provoquen depressió del sistema nerviós, unes altres provoquen estimulació del sistema nerviós. En general provoquen alteracions de l'estat d'ànim, alteracions del son, l'alimentació i les relacions socials. En funció de la persona, la substància i la dosi pot provocar un brot psicòtic. Com pot s veure ens afecta la salut emocional i la salut mental. Responent a la segona pregunta, la millor manera de fer una dieta sana és buscar un professional (dietista) que t'orienti.

No tinc gana i tothom em diu que estic prima i menjo molt poc. Com puc saber si tinc algun problema amb el menjar?
Amb el que expliques és difícil saber si realment tens algun problema alimentari. De totes maneres si menges poc i realment has perdut pes (independentment del que et digui la gent) estaria bé que ho consultessis a la nostra psicòloga o bé al teu metge de capçalera.

Què he de fer per perdre pes de forma saludable?
Fer una dieta alimentària equilibrada, suficient i variada. Per aconseguir-ho cal que hi hagi supervisió sanitària.

 


 
2018 - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà - C/Hospital n17-19 Edif. Fleming - 17230 Palamós | Valid XHTML 1.0 | Política de cookies