Docència Accés Restringit Home

Jornades i Seminaris

Recerca i Docència > Recerca > Jornades i Seminaris> VIII Jornada de Recerca del Baix Empordà - 12.05.2016> Ponència convidada

Ponència convidada

Dr. Antoni Trilla

Cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona
Professor de Salut Pública de la Universitat de Barcelona
Investigador de ISGLOBAL

Ponència: Vacunació: falsa ciència i danys reals

En el decurs de la ponència, Trilla dissertarà sobre l’eficàcia de les vacunes i l’evolució d’aquestes i, alhora, desmitificarà algunes opinions formades al voltant d’aquestes mesures sanitàries.

Les vacunes són unes de les mesures sanitàries més eficaces i amb una millor relació cost-efectivitat per prevenir i evitar diferents malalties. Les vacunacions sistemàtiques han fet que la verola estigui eradicada, que la pòlio i el xarampió estiguin a punt de ser controlades i que altres malalties com la rubèola, el tètanus, la tos ferina, l’hepatitis A i B o la parotiditis siguin actualment un problema de salut quasi irrellevant en la nostra societat, tot i que no en altres parts del món.

L’anomenat EPI (Expanded Programme on Immunization) ha significat un salt qualitatiu i quantitatiu espectacular a molts països de renda baixa, atès que ha millorat les cobertures de vacunes i ha reduït la càrrega de malaltia. Amb el pas dels anys, les vacunes són cada cop més segures i eficaces. A més, estem començant a disposar de vacunes davant d’altres malalties importants, com la malària o les infeccions pel virus del papil·loma humà.

No obstant això, continua havent-hi certa oposició a les vacunes en general i a algunes en particular en determinats sectors o grups de població, bé sigui per motius religiosos o, més habitualment, pel fet de creure que les vacunes són innecessàries i perilloses. Aquests grups són radicals i molt actius, tot i que les afirmacions científiques en què fonamenten el rebuig a les vacunes s’han demostrat inconsistents i falses.

Així, sota el guiatge d’Antoni Trilla, s’analitzaran diversos casos, i també una de les polèmiques més recents respecte a la possible relació entre l’autisme i la vacuna triple vírica en demostrar-se que les afirmacions que havia fet un metge britànic eren un frau. Aquestes, són algunes de les qüestions que es tractaran en aquesta xerrada.

 

   

Twitter

 

© 2011 - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà - c/ Hospital, 17-19 Edif. Fleming - 17230 Palamós