| Assistencial

Palamós Gent Gran ofereix teràpia d’estimulació multisensorial als pacients amb deteriorament cognitiu

Se suma a altres teràpies del centre com són la musicoteràpia personalitzada o la teràpia assistida amb gossos.

Des d’aquest any, Palamós Gent Gran incorpora la teràpia d’estimulació multisensorial als pacients i residents amb deteriorament cognitiu que permet un major benestar i integració al dia a dia d’aquestes persones al centre.

En el marc de l’atenció centrada en la persona, les teràpies innovadores es presenten com a eines crucials per millorar la qualitat de vida. Per aquest motiu, Palamós Gent Gran intenta introduir cada any noves activitats com és el cas de la teràpia assistida amb gossos o la musicoteràpia personalitzada.

Tot i així, les persones afectades amb deteriorament cognitiu presenten algunes dificultats com poden ser el cansament, l’apatia, la poca atenció o sensació d’agitació i nerviosisme que fa més difícil el seguiment de les diferents activitats proposades en el dia a dia del centre.

L’estimulació multisensorial que ofereix aquest nou equip permet estimular els cinc sentits gràcies a l’àmplia varietat de funcions com són l’aromateràpia, els sons o música específica, els fils de fibra òptica, les columnes d’aigua de colors amb bombolles, els objectes amb textures per a estimulació tàctil manipulables o el projector d’imatges o colors.

S’ha adquirit un equip mòbil que permet desplaçar-se tant a la sala comuna i realitzar la teràpia de forma grupal o desplaçar-se fins i tot a les habitacions o sales tancades on es realitza de forma individual. La varietat d’estímuls permet també atendre per les preferències individuals, ja que l’equip disposa d’una connexió USB on s’hi poden carregar imatges o fotografies del pacient i música preferida del pacient o resident.

Sota la supervisió del neuropsicòleg, s’ha format també diferents professionals com l’educadora social o la terapeuta ocupacional per tal d’ajudar a desplegar la teràpia multisensorial a més àrees del centre com poden ser la cura de pal·liatius o lesions cerebrals.

El neuropsicòleg del centre, Francesc Serrat, assegura que “La resposta dels pacients és molt bona: hem aconseguit reduir comorbilitats neuropsiquiàtriques, que s’integrin més a les nostres teràpies i que estiguin més còmodes, menys apàtics i de més bon humor. En definitiva, la nova teràpia els aporta un major benestar”.

La teràpia d’estimulació sensorial
Destinada inicialment a persones amb trastorns d’aprenentatge i desenvolupament, la teràpia d’estimulació sensorial avui dia segueix essent una eina terapèutica en centres de tractament i atenció a la discapacitat intel·lectual. Tot i així, també ha demostrat efectes positius en trastorns del desenvolupament, lesions cerebrals, cures pal·liatives o trastorns mentals crònics.

Teràpia multisensorial a Palamós Gent Gran
Teràpia multisensorial a Palamós Gent Gran
Teràpia multisensorial a Palamós Gent Gran